PotM GrandMarq.NET - Panther Headquarters Forum Index PotM
GMN Chat Room GMN's STORE!! GMN's Gallery Please!!
Results 1 to 12 of 12

Thread: 5.0 Nearly stalling...

  1. #1
    Member ZackN920's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Location
    Northern IL.
    Posts
    57

    Default 5.0 Nearly stalling...

    Trying to figure out why it does this...

    Today, backing the car back into the garage/pole building I legitimately thought it stalled on me... Then it came back to life There is a little ridge at the bay doors, if I'm going in slowly it stops the vehicles in it's track's, and then I lightly blip the throttle to get the vehicle over it. When I let off the gas, the car really dipped in the rpm's. This has been an on going problem for the car while I have owned it. It doesn't seem to matter if it is cold or warm, when ever the throttle is blipped lightly while in gear, the engine will almost stall and then catch itself before it actually does. Why does it do this when it runs great in every other way? Gets good mpg's too.

    It will also occasionally do this when shifting into a gear. No throttle applied, just shift it and the rpm's drop for a sec to the point that it sounds like its going to stall, but then catches itself. Mostly when cold, but has done it a few times at operating temp.

    Normally, with my carb'ed vehicles it's a mixture problem. Most times, too lean of a mixture. Is that usually the same deal with the fuel injected engine in this situation? Do I most likely have a vacuum leak? Or is there a sensor that could be failing? What do you all think? I haven't really dealt with this before on fuel injected vehicle.
    1987 Lincoln Town Car Signature Series-98k miles- LOPO 302, AOD, open 3.27, Dual exhaust w/ Thrush Turbo mufflers

    the others...
    1926 Dodge Brothers Business Sedan- 212ci I4/3 speed/crank start
    1987 Dodge Dakota- 3.9/A999/3.90/2wd (storage)
    1990 Jeep Grand Wagoneer-AMC360/727/NP229/3.08/2" lift(daily)
    1994 GMC Burban L05 350/4L60e/241/3.42
    2001 Jeep Cherokee 4.0/AW4/231/3.73 (limbo)

  2. #2
    Road Warrior Kodachrome Wolf's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Evans, GA
    Posts
    1,565

    Default

    Might be worth cleaning the IAC and seeing if the condition improves.

    My Cars:
    -1987 Grand Marquis Colony Park LS (325K Miles) - April 2017 + September 2019 POTM Winner
    -1989 Sable LS Wagon (88,710 Miles) - Sold
    -1997 Grand Marquis LS (210K Miles) - The Daily Workhorse & March 2015 + January 2019 POTM Winner

  3. #3

    Default

    I second the iac. Do you know if the throttle stop screw has been messed with at all?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4

    Default

    I third the IAC/throttle cleaner spray (don't scrub the throttle bore, just rinse with a bottle of injector cleaner). Also check the base idle timing and speed (engine warm, steady idle, SPOUT plug removed, as described in the base idle setting procedure).

  5. #5
    I'm an air-conditioned gypsy gadget73's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    38,752

    Default

    What they said. If the idle controller is stuck it won't compensate for changes in load.

    86 Lincoln Town Car (Galactica).
    5.0 HO, CompCams XE258,Scorpion 1.72 roller rockers, 3.55 K code rear, tow package, BHPerformance ported E7 heads, Tmoss Explorer intake, 65mm throttle body, Hedman 1 5/8" headers, 2.5" dual exhaust, ASP underdrive pulley

    91 Lincoln Mark VII LSC SE, triple black (Timewarp) - poly front bushings, KYB struts and shocks, Holley SystemMax1 lower intake, SilverFox AOD valve body,

    1984 Lincoln Continental TurboDiesel - rolls coal

    Quote Originally Posted by phayzer5 View Post
    I drive a Lincoln. I can't be bothered to shift like the peasants and rabble rousers

  6. #6
    Member ZackN920's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Location
    Northern IL.
    Posts
    57

    Default

    Thanks guy's for the IAC tip. Totally forgot about that... And to think, I had to replace one in the Cherokee because it went bad. It would stall when I came to a stop, unless I held the gas, and idled like shit when in P or N. Tried cleaning that one, it didn't take. Actually made it worse...


    Well, I took the IAC off and found that it really wasn't bad. Everything still moved around good, and wasn't too sooty inside. I took the solenoid off and cleaned the pintle assembly out with throttle body spray I still had laying around. Put a new gasket on and put it back on the throttle body. Still isn't perfect, but the engine acts better than before. No more "nearly stalling" if I blip the throttle a bit. After I did that I drove it into my shop and put it up on ramps. Gave it an oil change for the upcoming season. Engine must be a bit dirty inside, oil was only about 8 months old, only about 2.5K miles on it and it was as black as could be... If I get to resealing the intake manifold this summer (and hopefully add an HO upper) I'll probably change it and the filter again and see how it looks.



    Quote Originally Posted by 87GrandMarq View Post
    Do you know if the throttle stop screw has been messed with at all?
    I really don't know. PO was an old guy that I'm sure didn't do work himself on it.


    Quote Originally Posted by bgreywolf View Post
    I third the IAC/throttle cleaner spray (don't scrub the throttle bore, just rinse with a bottle of injector cleaner). Also check the base idle timing and speed (engine warm, steady idle, SPOUT plug removed, as described in the base idle setting procedure).
    This will be on my to-do list for tomorrow. All Ive done so far was take off the IAC.


    Quote Originally Posted by gadget73 View Post
    What they said. If the idle controller is stuck it won't compensate for changes in load.
    Ok. That makes sense.




    ------------
    Just an observation. When googling around some about the subject, I came across a post here with someone saying that the engine should still run if the IAC is unplugged. Just that it would drop to 500rpm or so and nearly stall/ run rough in gear. So, for shits and giggles I tried that before I took the IAC off. Now, in my situation I don't know if it matters but with the IAC unplugged, my car would not start. If I tried to start it like a carbed car (with throttle held lightly open) it would start. It would stay running just fine too, as long as I had my foot on the throttle. But, the second I let off it would immediately stall. I should also point out that the car was cold, so I don't know if that would matter that it was running in open loop or not.
    1987 Lincoln Town Car Signature Series-98k miles- LOPO 302, AOD, open 3.27, Dual exhaust w/ Thrush Turbo mufflers

    the others...
    1926 Dodge Brothers Business Sedan- 212ci I4/3 speed/crank start
    1987 Dodge Dakota- 3.9/A999/3.90/2wd (storage)
    1990 Jeep Grand Wagoneer-AMC360/727/NP229/3.08/2" lift(daily)
    1994 GMC Burban L05 350/4L60e/241/3.42
    2001 Jeep Cherokee 4.0/AW4/231/3.73 (limbo)

  7. #7
    Wagon Addicted Tiggie's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Bedford, VA
    Posts
    5,505

    Default

    Turn up the idle/throttle stop screw until it will just barely idle without the IAC plugged in.
    1988 Crown Vic Wagon - daily
    1990 Country Squire - weekend cruiser, former lawn ornament
    Other: 95 Ranger, 74 F250, 68 Mustang, 94 Mustang
    Sold: 1982 LTD and 1987 Crown Vic

    GMN Box Panther History
    Box Panther Horsepower and Torque Ratings
    Box Panther Production Numbers

  8. #8
    Road Warrior Kodachrome Wolf's Avatar
    Join Date
    Nov 2014
    Location
    Evans, GA
    Posts
    1,565

    Default

    Just a side note, if you do have to adjust the throttle stop, you may need to also make an adjustment to the TPS since you may take it out of range. IIRC, the acceptable range for closed throttle is anywhere between .5-1.25v, but most folks set it in the .8-.99v range.

    My Cars:
    -1987 Grand Marquis Colony Park LS (325K Miles) - April 2017 + September 2019 POTM Winner
    -1989 Sable LS Wagon (88,710 Miles) - Sold
    -1997 Grand Marquis LS (210K Miles) - The Daily Workhorse & March 2015 + January 2019 POTM Winner

  9. #9
    I'm an air-conditioned gypsy gadget73's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    38,752

    Default

    Definitely change the oil if you remove the lower intake. I blew up an engine doing that once. It will dump a bit of water down the galley, and it was enough to wipe out what was left of the original bearings on my Towncar's original engine. I'm sure they were just about hanging in there anyway but within 20 miles of that lower intake job I had no oil pressure when hot.

    86 Lincoln Town Car (Galactica).
    5.0 HO, CompCams XE258,Scorpion 1.72 roller rockers, 3.55 K code rear, tow package, BHPerformance ported E7 heads, Tmoss Explorer intake, 65mm throttle body, Hedman 1 5/8" headers, 2.5" dual exhaust, ASP underdrive pulley

    91 Lincoln Mark VII LSC SE, triple black (Timewarp) - poly front bushings, KYB struts and shocks, Holley SystemMax1 lower intake, SilverFox AOD valve body,

    1984 Lincoln Continental TurboDiesel - rolls coal

    Quote Originally Posted by phayzer5 View Post
    I drive a Lincoln. I can't be bothered to shift like the peasants and rabble rousers

  10. #10
    Member ZackN920's Avatar
    Join Date
    Jan 2020
    Location
    Northern IL.
    Posts
    57

    Default

    Quote Originally Posted by Tiggie View Post
    Turn up the idle/throttle stop screw until it will just barely idle without the IAC plugged in.
    So, I take it the engine is not supposed to rely on the IAC to idle/run. I wonder how it could've gotten "off" like that? Should I just go ahead and adjust it, or should I maybe disconnect the battery for a bit, then reconnect and start the car and let run for 10 minutes? Then see if the computer "re-adjusted" to run properly as is?...


    Quote Originally Posted by Kodachrome Wolf View Post
    Just a side note, if you do have to adjust the throttle stop, you may need to also make an adjustment to the TPS since you may take it out of range. IIRC, the acceptable range for closed throttle is anywhere between .5-1.25v, but most folks set it in the .8-.99v range.
    Really? The TPS is adjustable on these? huh. I'll have to see how to measure that voltage first to see where im starting out at and what I end up with if I do adjust it.


    Quote Originally Posted by gadget73 View Post
    Definitely change the oil if you remove the lower intake. I blew up an engine doing that once. It will dump a bit of water down the galley, and it was enough to wipe out what was left of the original bearings on my Towncar's original engine. I'm sure they were just about hanging in there anyway but within 20 miles of that lower intake job I had no oil pressure when hot.
    DAMN, that sucks! If that's the case ill probably flush the engine out with cheap oil right after and then change it again just to make sure its all cleared out.
    1987 Lincoln Town Car Signature Series-98k miles- LOPO 302, AOD, open 3.27, Dual exhaust w/ Thrush Turbo mufflers

    the others...
    1926 Dodge Brothers Business Sedan- 212ci I4/3 speed/crank start
    1987 Dodge Dakota- 3.9/A999/3.90/2wd (storage)
    1990 Jeep Grand Wagoneer-AMC360/727/NP229/3.08/2" lift(daily)
    1994 GMC Burban L05 350/4L60e/241/3.42
    2001 Jeep Cherokee 4.0/AW4/231/3.73 (limbo)

  11. #11
    Beater gonna beat sly's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Lewisville, TX
    Posts
    21,422

    Default

    Idle set procedure for the 5.0L SEFI is the same as the trucks, but no feeler gauge needed (skip step 1) and set base timing between 10 and 14 degrees for most vehicles. If yours pings afterwards, reduce base timing (factory is 10 - the 88 MGM I used to have liked 14-15 degrees a LOT better than 10 and wouldn't ping until about 17-18 based on the balancer on it It could have spun a little - never checked).

    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former. -- Albert Einstein
    rides: 93 Crown Vic LX (The Red Velvet Cake), 2000 Crown Vic base model (Sandy), 2003 Expedition (the vacation beast)
    Quote Originally Posted by gadget73
    ... and it should all work like magic and unicorns and stuff.
    Quote Originally Posted by dmccaig
    Overhead, some poor bastards are flying in airplanes.

  12. #12
    I'm an air-conditioned gypsy gadget73's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    38,752

    Default

    Good, I didn't have to scan that out of my manual that says all the same stuff.

    yeah, base idle reset process. Whee. Usually the only reason that has to be touched is if someone touched it in the past. Usually. Also make sure the base ignition timing is correct before doing this or it won't work correctly.

    86 Lincoln Town Car (Galactica).
    5.0 HO, CompCams XE258,Scorpion 1.72 roller rockers, 3.55 K code rear, tow package, BHPerformance ported E7 heads, Tmoss Explorer intake, 65mm throttle body, Hedman 1 5/8" headers, 2.5" dual exhaust, ASP underdrive pulley

    91 Lincoln Mark VII LSC SE, triple black (Timewarp) - poly front bushings, KYB struts and shocks, Holley SystemMax1 lower intake, SilverFox AOD valve body,

    1984 Lincoln Continental TurboDiesel - rolls coal

    Quote Originally Posted by phayzer5 View Post
    I drive a Lincoln. I can't be bothered to shift like the peasants and rabble rousers

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
GMN Approved Links!


www.rockauto.com www.adtr.net